zaterdag 11 april 2015

Duo interview april 2015 LA4


Hallo bloglezer,

Hieronder beschrijf ik in vogelvlucht, waarover wij in ons duo-interview (tri-interview eigenlijk!) hebben gesproken over diverse consequenties van onze scenario's. Zonder hierbij uitputtend te werk te zijn gegaan, hebben we absoluut een inspirerend gesprek gehad over onze vooruitziende blik....zouden we vaker moeten doen....

Gr. Frank Duijzings 

=================================================================== 



Verslag Duo-interview (ook al waren we een drietal: Jeanny Huveneers, Mamette van Wanroij en Frank Duijzings) m.b.t. LA4.


DE MOGELIJKE TOEKOMST BINNEN ONZE SECTOR….

In het kader van de opdracht “duo-interview” bij LA4 hebben we met drie, collega’s binnen zowel MLI alsook Zuyd Hogeschool Opleiding Verpleegkunde, op 2 april 2015 van gedachten gewisseld over de consequenties van onze gekozen scenario’s. Het aardige hierbij vond ik het gegeven dat we vanuit drie verschillende scenario’s (we zitten immers in drie verschillende leerteams) kijken naar dezelfde werksituatie/opleidingsomgeving.

Inzoomend op bedoelde consequenties zijn er, ondanks de verscheidenheid in de scenario’s, de nodige overeenkomsten te bemerken. Los van de inhoud, waar ik hierna op in zal gaan, is het op deze wijze met elkaar discussieren over de toekomst met al zijn mogelijkheden en onmogelijkheden een activiteit waar we normaliter weinig tijd voor hebben (of voor vrijmaken?). Eenmaal het gesprek aangegaan komt echter het nodige inspirerende en uitdagende naar voren. 





We hebben over allerlei (mogelijke) consequenties gesproken. Zo hebben eigenlijk alle scenario’s consequenties voor het relatief klassieke schoolgebouw, bestaande uit klaslokalen in een relatief gesloten leeromgeving….past minder bij onze scenario’s….van de andere kant hebben we in dit kader ook beleidsvoornemens binnen Zuyd besproken die het hebben over “de voorgevel moet eruit” (letterlijk en figuurlijk) als mooie beeldspraak die past bij onze toekomstbeelden. Daarnaast hebben we gesproken over de “gap” tussen onze huidige opleiding maar ook vanuit de toekomstige (scenario’s) HBO-V opleiding in relatie tot de wat weerbarstige beroepspraktijk….consequenties die we niet moeten onderschatten. Het intensief betrekken van ons werkveld bij vernieuwingen lijkt ons meer dan ooit crucial voor een succesvol verandertraject, nu én in de toekomst. Een ander punt van aandacht betreft de elkaar snel opvolgende technologisch ontwikkelingen. Zowel binnen het onderwijs in algemene zin maar ook binnen onze beroepswerkelijkheid bied dit nog meer mogelijkheden voor “leven lang leren”, gepersonaliseerd leren en inspiratie…er zal anderzijds ook een manier gevonden moeten worden om dit met zijn allen, beroepspraktijk én opleiding, bij te kunnen houden. Apropos bijhouden… is sowieso een interessant thema…ons docentteam is relatief oud en niet iedere docent is even competent in de “nieuwe” competenties die vanuit onze scenario’s worden gevraagd. Competent zijn is hierbij één, gemotiveerd ervoor zijn is nog wat anders. Anders-soortige beroepsoverstijgende competenties krijgen immers een plek binnen al onze scenario’s, terwijl de meeste docenten zó niet zijn binnengekomen…dit vraagt ontwikkeling en out of the box denken en gáán. Het over de verschillende opleidingen heen “generiek” aan de slag kunnen gaan, vraagt nog het een en ander….eilandjes verlaten, van en voor opleiders en opleiding, zal ook bij ons niet vanzelf gaan.

Het is duidelijk dat de toekomst veel van ons als opleiders/opleiding zal vragen, echter het is meer dan positief om te bemerken dat we alledrie ook veel vertrouwen hierin hebben. Zuyd wordt door ons gezien als een organisatie die goed vooruitkijkt en die een aantal scenario-elementen al in de spreekwoordelijke “glazen bol” heeft gesignaleerd. Daarnaast heeft Zuyd ons inziens een goed klimaat wat betreft verandering, vernieuwing en ondernemingszin….. We zullen het ook nodig hebben. Het feit dat zóveel docenten van Zuyd deelnemen aan docentprofessionalisering (Master!) draagt zeker bij aan de mogelijkheden voor al onze ambities! 


Frank Duijzings, april 2015


Geen opmerkingen:

Een reactie posten